Головна » Архів матеріалів

Цікаві факти з історії математики, видатних математиків зібрані в цій статті.

Цікаві факти про математику

  1. Який математик точно передбачив день своєї смерті за допомогою арифметичної прогресії? Англійський математик Абрахам де Муавр в літньому віці одного разу виявив, що тривалість його сну зростає на 15 хвилин в день. Склавши арифметичну прогресію, він визначив дату, коли вона досягла б 24 годин — 27 листопада 1754. У цей день він і помер.
  2. Серед усіх фігур з однаковим периметром, у кола буде найбільша площа. Але серед усіх фігур з однаковою площею, у кола буде самий маленький периметр.
  3. У математиці існують: теорія ігор, теорія кіс, і теорія вузлів.
  4. Торт можна розділиті 3 розрізами ножа на 8 рівних частин. Причому, є 2 способи.
  5. Нуль не можна написати римськими цифрами.
  6. Знак рівності «=» впер ... Читати далі »
Переглядів: 1453 | Додав: shahist | Дата: 11.01.2015 | Коментарі (0)

Фрактал ( лат. fractus  - подрібнений, зламаний, розбитий) - складна геометрична фігура, що володіє властивістю самоподібності, тобто складена з декількох частин, кожна з яких подібна всьому тілі цілком. У більш широкому сенсі під фракталами розуміють безлічі точок у евклідовому просторі, мають дробову метричну розмірність, або метричну розмірність, відмінну від топологічної. Тобто фрактал - це нескінченно самоподобна геометрична фігура, кожен фрагмент якої повторюється при зменшенні масштабу.

Переглядів: 881 | Додав: shahist | Дата: 03.01.2015 | Коментарі (0)

Диспут

Диспути в середні століття завжди являли собою цікаве видовище, що приваблювали пустопорожніх городян від мала до велика. Теми диспутів носили різноманітний характер, але обов'язково науковий. При цьому під наукою розуміли те, що входило до переліку так званих семи вільних мистецтв було, звичайно, і богослов'я. Богословські диспути були найбільш частими. Сперечалися про все. Наприклад, про те, прилучати чи миша до духу святому, якщо з'їсть причастя, чи могла Кумська сивилла передбачити народження Ісуса Христа, чому брати і сестри Спасителя не зараховані до лику святих і т. д.

Про спорі, який повинен був відбутися між прославленим математиком і не менше прославленим лікарем, висловлювалися лише загальні здогади, так як толком ніхто нічого не знав. Говорили, що один з них обдурив іншого (хто саме і кого саме, невідомо). Майже всі ті, хто зібралися на площі мали про ... Читати далі »

Переглядів: 322 | Додав: shahist | Дата: 21.12.2014 | Коментарі (0)

Французький юрист і за сумісництвом великий математик XVII століття П"єр Ферма (1601-1665) висунув одне цікаве твердження з області теорії чисел, що згодом одержало назву Великої теореми Ферма. Це одна з найвідоміших і феноменальних математичних теорем. Напевно, ажіотаж навколо її був би не так сильний, якби в книзі Діофанта Олександрійського (III століття) "Арифметика", що Ферма частенько перечитував, роблячи позначки на її широких полях, і яку люб'язно зберіг для нащадків його син Семюел, не була виявлено приблизно наступний запис визначного математика:

"Я маю у своєму розпорядженні досить разючий доказ, але він занадто великий, щоб його можна було розмістити на полях".

Цей запис, і став причиною грандіозної метушні навколо теореми в подальшому. Отже, знаменитий учений заявив, що довів свою теорему. Давайте ж задамося питанням: чи дійсно він її довів чи банально збрехав? Або є інші версії, що поясн ... Читати далі »

Переглядів: 610 | Додав: shahist | Дата: 14.12.2014 | Коментарі (0)

Нобелівська премія – найпрестижніша премія для вчених усього світу. Але за якою – то безглузду випадковість ця премія не присуджується математикам. Чи випадково це? Щоб відповісти на це питання, потрібно знати історію життя самого Альфреда Нобеля.

Альфред Нобель народився в 1833 році. Його батько, Еммануїл Нобель, був талановитим механіком і одним з його винаходів були міни. Справи сім’ї, яка жила в Стокгольмі, йшли більш ніж успішно, але несподівано, за нез’ясованих обставин, згорів будинок, в якому жили Нобелі. Згоріло все майно, гроші і численні патенти Нобеля – батька.

Сім’я переїхала до Росії. Міни Нобеля знайшли застосування в Кримській війні. Винахідник знову розбагатів. Своїм синам, а їх було троє, він дав чудову освіту, але особливо великі надії батько покладав на самого молодшого – Альфреда. Син ріс дуже талановитим, найбільшим його захопленням були природничі науки.

У Петербурзі, де жила сім’я Нобеля, ... Читати далі »

Переглядів: 1139 | Додав: shahist | Дата: 30.11.2014 | Коментарі (0)

« 1 2 3
Контакти
Крутівська ЗОШ І-ІІІ ст.
Чернігівська область
Ніжинський район
вул. Незалежності, 45



shahist.ua@ukr.net
Правовласникам
Всі книги на сайті розміщені
виключно для ознайомлення,

авторські права належать
виключно авторам книги
Мапа
sample map